לא רק הנפת מספריים: גיזום שיחים
השיחים שבגננו מהווים חלק בלתי נפרד מהעיצוב הכללי בגינה והגן, ומטרתם ליצור רקע, מסגרת, הסתרה, צורה לגינה שלנו. משום כך, ישנה חשיבות לבחירת סוגי השיחים שיהפכו לחלק מאותה גינה מדוברת, מתוך כוונה למקם את השיח הנכון, במקום הנכון. אם נעשה זאת, גיזום שיחים יהפוך למשימה שאין צורך לבצע בתכיפות גבוהה מידי, שכן בתנאים הנכונים השיחים יוכלו לגדול בצורה בריאה ונכונה יותר.
ארבעה סוגים של גיזום שיחים
גיזום שיחים מטרתו לשמור על יופיו של השיח מבחינת מבנה, מידות וצורה, לאזן בין צמיחת השיח ובין הפריחה שלו בתקופות בהן הוא אמור לפרוח (כלומר לשמור על פריחה שופעת אך מאוזנת שלא "תחנוק" את השיח), וכן בכדי לדלל את הענפים החלשים והמבוגרים בכדי לפנות למקום לצמיחה צעירה ורעננה יותר. קצת כמו שאנו נוהגים להוריד קצוות בשיער שלנו בכדי לאפשר לו לצמוח בריא וחזק יותר, כך אנו עושים גם עם צמחים ושיחים.
באופן עקרוני, ישנן ארבע שיטות גיזום עיקריות:
- קיצור הענפים – בשיטה הראשונה המטרה היא לשמור על צורה קבועה של השיח, לרוב משתמשים בה לעיצוב של גדר חיה או בכדי לעודד צמיחה של ענפים צעירים ולמלא את השיח. חשוב להקפיד על ביצוע הגיזום מידי תקופה על מנת למנוע צמיחת יתר של השיחים והרס הצורה הקבועה שמעוניינים להשיג.
- דילול – בשיטה זו, מסירים ענפים שלמים כולל בסיסם, כאשר המטרה היא לדלל את צפיפותם של הענפים בשיח, לעזור לאור לחדור לחלקיו הפנימיים של השיח או לאוורר אותו, לסייע לפריחה, לעזור לענפים צעירים "לדחוק" החוצה את הענפים הישנים יותר ועוד. במקרים אחרים ייתכן שימוש בשיטה זו בכדי ליצור חורים אליהם ניתן להתיז חומרי הדברה במקרה של מזיקים המתגוררים בפנים.
- הסחה – לעתים, מסיבות אלו ואחרות, נרצה לשנות את כיוון הצמיחה של השיח או חלק מענפיו. כדי לעשות זאת, יש לגזום ענפים צדדיים (לרוב אגב, שיטה זו מתבצעת לצד שיטת הדילול). באמצעות שיטה זו ניתן גם להצר או להרחיב את השיחים, והיא נשמרת לאורך זמן כך שאינכם צריכים להיות עם היד על הדופק מעט מידי זמן.
- גיזום למטרת חידוש – גיזום שיחים למטרת חידוש מתבצע בטכניקה בה גוזמים את הענפים הקרובים לקרקע, בכדי לעורר את בסיס הצמח ושורשיו לצמוח ולגדול עוד ועוד. כך, אנו מקבלים שיח צעיר, חדש ורענן שצומח מהר יותר. מסיבה זו, משתמשים בשיטה זו בשיחים מבוגרים יותר שאיבדו מצבעם וכוחם. עם זאת, יש לזכור שלא כל הצמחים מתחדשים היטב, ולכן יש לבדוק מהו סוג השיח או הצמח המדובר והאם באמת ניתן לגזום אותו בשיטה זו מבלי להרוס אותו.
לגבי כל אחת משיטות גיזום שיחים הנ"ל יש לזכור שתכיפות הגיזום תלויה בסוג הצמח; ישנם שיחים אותם מומלץ לגזום מידי חודש בחודשו, ואחרים הזקוקים לגיזום רק פעם בשנה שכן צמיחתם איטית יותר. הדבר תלוי בגם בתפקיד הצמחים בגן הספציפי, שכן אם מדובר בשטח קטן מידי בו השורשים עלולים "להפגש" מהר מידי, ייתכן שיהיה צורך בגיזום לעתים תכופות יותר.
ראו גם: מידע בנושא: כריתת עצים.
גינה מהחלומות תלויה בהתמדה שלכם
גיזום שיחים הוא חלק בלתי נפרד ממשימות התחזוקה של כל גינה בעולם. אין ספק, גם אתם תמיד חלמתם על הגינה המושלמת וכעת כשהיא סוף סוף מוכנה לשימושכם, עליכם להישאר עם היד על הדופק ולהקשיב להוראותיו של איש המקצוע. במידה ואתם עומדים בפני שיפוץ הגינה, כדאי לחשוב היטב על הצרכים, הדרישות ומידת היכולת שלכם לטפל בגינה כמו שצריך. התייעצו עם איש המקצוע, הוא יוכל להתאים עבורכם את הצמחים המושלמים לאורך החיים שלכם. אנו מזמינים אתכם גם להתייעץ איתנו בנוגע לנושא זה, אז השאירו פרטים באתר – Gizum4u.
ראו גם: גיזום ורדים.