קנס על כריתת עץ

מהו הקנס על כריתת עץ לא כחוק
חץ מונפש
תוכן עניינים

קנס על כריתת עץ

קבלת קנס על כריתת עץ – איך להימנע מזה?

רבים נוטים לחשוב שכריתת עץ היא פעולה פשוטה שמסתכמת בהינף של מסור או גרזן, וזה הכל. אם כך היה הדבר, סביר להניח שהיו נכרתים הרבה יותר מידי עצים ממה שהיינו מצפים. מזל שקיים בישראל חוק שמטיל קנס על כריתת עץ במידה והדבר נעשה באופן לא מקצועי ועל אחת כמה וכמה, בלי אישור רשמי. למעשה, כריתת עץ או העתקתו ללא אישור, נחשבת לעבירה פלילית של ממש.

כמו כן, לא כל עץ מותר לכרות, ולפני ביצוע הכריתה חשוב לוודא שהעץ אינו מופיע ברשימת עצים שאסור לכרות.

הענישה כוללת חצי שנה של מאסר, ו\או קנס של עד 15 אלף שקלים. באותה נשימה כדאי לדעת שגם גיזום מסיבי של העץ בנקודה גבוהה מידי מעל לקרקע תיחשב לכריתה. מדוע זה כך ואיך אפשר לקבל אישור בכדי לבצע כריתה של עץ? על כל אלו, במאמר שלפניכם.

מתי לא נקבל קנס על כריתת עץ

אין אדם שלא מכיר בחשיבותם האדירה של העצים בעולמנו; הם מקנים יופי, צל, פירות מתוקים, עלים בעלי תכונות מרפא ועוד. עם זאת, ישנם שלא מהססים לכרות עצים לצרכי הסקה, שימושים אחרים או סתם כי הם מסתירים להם את הנוף. מדינת ישראל שהייתה מאופיינת בשנים עברו בביצות רבות, השכילה לקבוע קבלת קנס על כריתת עץ ללא אישור, וכך לנסות לצמצם את תופעת הכריתה והיעלמות העצים בסופו של דבר. המקרים היחידים בהם תתאפשר כריתת עצים, הם:

  • כדי למנוע סכנה – אם העץ צומח באופן שעלול להוות סכנה לסביבה (למשל עם נטייה לצד מסוים עם אפשרות ליפול על רכוש או חלילה על בני אדם), יתקבל בדרך כלל אישור לכרות אותו ולהעביר אותו למקום אחר בו לא יהווה סכנה לאיש. זה קורה לא רק כשהעץ צומח פרא, אלא גם במקרים בהם השורשים החלו לצוץ מהאדמה, לחדור לגינות פרטיות ועוד. 
  • כדי לאפשר בנייה – גם כאן יש צורך לקבל אישור לאחר שניתנת הבטחה לכך שהעץ יישתל מחדש במקום אחר. בין אם מדובר בבנייה תעשייתית של בניין משרדים חדש או אפילו הרחבה של בית פרטי, אם יש עץ שעומד בדרך אפשר לקבל אישור לכרות אותו. 
  • בריאות העץ – גם עצים עלולים לחלות, וכשהעצים חולים הדבר בדרך כלל משפיע על הסביבה; ענפים שעלולים לנשור, חרקים ומזיקים שנמשכים לחולי של העץ, ועוד. כדאי לדעת שאישור לכריתה יתקבל אך ורק במקרים בהם לא ניתן להציל את העץ. 

ראו גם: תשלום אגרת כריתת עצים.

לא תמיד צריך לכרות!

כאמור, אתם ממש לא צריכים להסתכן בקבלת קנס על כריתת עץ כל מה שצריך זה רק לפנות לפקיד היערות הפועל באיזור מגוריכם, להגיש מסמך רשמי המפרט את הסיבה לשמה אתם מעוניינים לכרות את העץ ולהתחייב לכך שהעץ יישתל מחדש במקום אחר. הסיבה לכך היא שכדי לשמור על איזון בכמות העצים בישראל, נוצר החוק המדובר שעל פיו כל עץ בוגר בישראל, הוא עץ מוגן. 

גיזום עצים בהרצליה

כשמדובר בגיזום לעומת זאת, זה כבר סיפור אחר. אפשר ואפילו מומלץ לבצע גיזום עצים בהרצליה או בכל מקום אחר, שכן מדובר בפעולה שמטרתה לסייע לעצים לצמוח באופן בריא יותר, קצת כמו שאנחנו מורידים קצוות שיער. כעת, כשאתם יודעים את ההבדל בין גיזום וכריתה, אתם יודעים מה מותר ואסור לעשות, וכיצד. עדיין לא בטוחים? זה הזמן להתייעץ עם המומחים של גיזום 4 יו ולהעניק את הטוב ביותר לעצים שלכם. 

5/5 - (10 votes)