משדרגים את הגינה: הכל על העתקת עץ מנגו
הקיץ מתקרב אלינו בצעדי ענק, ואיתו גם הפירות המתוקים והנפלאים של העונה. ביניהם כמובן המנגו שהפך לאהוב במיוחד על הישראלים, שמתענגים עליו בימים החמים. אם ברצונכם לבצע העתקת עץ מנגו לגינה שלכם וליצור לעצמכם מאגר אין סופי של פירות טריים במרחק יציאה לחצר, הגעתם למקום הנכון! מאיפה מתחילים? איך מעתיקים עץ מנגו ודואגים להפוך אותו לעץ הפורח והשמח ביותר בשכונה? על כל אלו, במאמר שלפניכם!
מה ההבדל בין העתקת עץ מנגו גיזום וכריתה?
נתחיל מלהסביר את החוק בישראל; בעבר, ישראל הייתה מאופיינת בעיקר בביצות, ושטחים רבים שאינם מיוערים. כחלק מתהליך יישוב הארץ החלו לשתול עצים רבים ונוצר חוק שמטרתו למנוע אי פעם את דלדול אוכלוסיית העצים בארץ. על פי חוק זה, אין לכרות עץ מבלי להתחייב לכך שיישתל מחדש במקום אחר. לתהליך זה קוראים גם 'העתקה', כלומר להעתיק עץ מנקודה אחת לנקודה אחרת. העתקת עץ מנגו אינה שונה מהעתקת עצים אחרים, כשלרוב התהליך מתבצע כך:
- כל תהליך העתקה מתחיל בגיזום עץ המנגו שמטרתו להוריד ממשקלו, להקל על תהליך ההעתקה ובאופן כללי לעזור לעץ להמשיך ולצמוח באופן בריא ונכון. כשמדובר בעץ מנגו. לרוב יתבצע הגיזום באמצעות מסור מיוחד שינסר את הענפים הגדולים, הארוכים והיבשים. אם מדובר בעץ צעיר וקטן, אפשר להשתמש במזמרה. על כל מקרה, הגיזום ייעשה בהתאם למצבו של העץ. כדאי אולי לציין גם שרצוי להתאים את זמן ההעתקה לתקופה המתאימה ביותר לגיזום, שהיא בין סוף החורף לתחילת האביב. הסיבה לכך היא שאם כבר מבצעים גיזום ומתעסקים עם העץ, כדאי לעשות זאת בתקופה שלאחריה יהיה לו הכי קל להחלים מהתהליך ולהניב פירות בזמן. אם הגיזום וההעתקה ייעשו נכון, מובטחים לכם פירות מצוינים כבר בקיץ הקרוב.
- לאחר מכן, יש לנתק את שורדי העץ מהאדמה בתהליך שעלול להיות ארוך ולא פשוט, בעיקר אם מדובר בעץ זקן. ככל שמספר השורשים ועומקם רב יותר, כך יש צורך בזהירות יתרה על מנת שלא לפגוע בהם.
- בשלב הבא יש לנתק את העץ מהאדמה. בדרך כלל עושים זאת יחד עם גוש האדמה שמחובר אליו, וסוגרים אותו ברשת או ברזנט בכדי שימשיך להרגיש 'בבית', ואך להיקלט ביתר קלות בביתו החדש.
- לאחר השתילה אי אפשר לעזוב את העץ לנפשו, יש להמשיך ולעקוב אחר קליטתו במקום החדש ולוודא שהוא אינו נעשה חולה, ממשיך להניב פירות, להצמיח עלים וענפים חדשים ובריאים, ועוד. במידה ולא, יש להיעזר באנשי מקצוע על מנת לסייע לו לחזור לעצמו בהקדם.
ראו גם: כריתת עצים.
האם אפשר לעשות זאת לבד?
התשובה היא כנראה, לא. בין אם מדובר עץ ירוק עד, העתקת עץ מנגו או כל עץ פרי אחר, ההמלצה היא לא לנסות לגשת למשימה לבד. ספציפית כשמדובר על עץ המנגו, הרי שלרוב הוא יקר יחסית ובעל פירות מבוקשים וטעימים כך שכדאי לשקול פנייה לגורם מקצועי שיבטיח לכם העתקה ברמה הגבוהה ביותר, ושיקום מהיר של העץ. זכרו שכל פעולה לא נכונה ולא מקצועית עלולה לא רק לפגוע בעץ, אלא גם להביא למותו.
הצוות של גיזום4יו מצויד בניסיון עשיר והיכרות רבת שנים עם העצים המאפיינים את ישראל, וכן בסיוע להסתגלות עצים שלווא דווקא מאפיינים את האקלים שלנו. בנוסף, אנו מבצעים גיזום עצים בפתח תקווה ובכל שאר חלקי הארץ, כך שלא משנה היכן אתם נמצאים – אנחנו כאן כדי לעזור לכם להעניק לעצים שלכם את הטוב ביותר עבורם.